Seria noastra de articole se apropie de sfarsit. Sper ca v-am ajutat sa constientizati unele aspecte ale problemei dietei si v-am convins de cateva lucruri:
-
– dietele trebuie sa fie personalizate, tinand seama obligatoriu de particularitatile antropometrice ale persoanei, de activitatea sa zilnica, de exercitiile fizice pe care le face sau nu, de anamneza, de afectiunile proprii, etc.;
– puteti sa va estimati singuri anumiti parametri nutritionali si de dieta;
– scaderea lunara de greutate nu poate fi oricat de mare ne-am dori;
– meniurile ce alcatuiesc o dieta trebuie sa aiba o anumita valoare calorica si un anumit continut de nutrienti pentru a fi sanatoase si eficiente in atingerea scopului propus;
– stabilirea corecta a unei diete este un proces mai riguros si deci mai exact decat pana acum;
– abordarea empirica a nutritiei este o metoda depasita; in prezent o abordare “la moda” este cea cantitativa, mai complexa, mai complicata, dar net superioara din punct de vedere al sanatatii si eficientei
O astfel de abordare depaseste conlucrarea traditionala pacient – medic; echipa este mai
larga, ea contine si un analist de nutritie, desi, cat de curand, munca acestuia va putea fi facuta tot de medicul nutritionist cu conditia ca acesta sa dispuna de un soft corespunzator si de priceperea necesara in folosirea acestuia. Si nu in ultimul rand, chiar si pacientul trebuie sa participe mai activ la procesul de corectare a propriei alimentatii. El trebuie sa-si cantareasca alimentele, pentru a respecta meniurile stabilite in comun cu medicul. Acestea vor deveni mai concrete, mai cantitative. Nu va speriati !. Pare greu la inceput mai ales in conditiile actuale ale crizei de timp, dar dupa destul de putine cantariri, veti sti ca o felie obisnuita de paine cantareste cca 30 g, si nu va mai trebui s-o cantariti, ca o lingurita de zahar tos are 8 g, ca o lingurita de sare are 12 g, etc. si oricat de aproximative ar fi cantaririle dvs., rezultatul obtinut este mai aproape de realitate decat in absenta acestora. Si astazii exista cantare de uz casnic, electronice, cu afisaj digital, cu precizie foarte buna si la preturi accesibile (si care n-ar trebui sa va lipseasca de pe masa). Si daca vreti un argument in plus in favoarea aceastei operatii de “chimie incomoda”, va amintesc ca diabeticii sunt obligati sa-si cantareasca alimentele pentru a respecta dieta recomandata de medic. Parca e mai bine s-o facem de buna voie, ca sa nu ajungem s-o facem de nevoie, cand este de obicei… prea tarziu.
Sa nu uitam ca diabetul de tip II, poate apare din obezitate, iar aceasta din supraponderalitate. Deci e bine sa va luati masuri din timp caci consecintele nefaste ale greutatii in exces sunt mult mai grave decat cele… estetice, de moment.
Sa revenim insa la dieta asistata de calculator. In episoadele precedente, ati vazut complexitatea abordarii moderne a dietei. Si aceasta este numai o fateta a problemei. Alimentele insele, au o compozitie complexa si in general bine cunoscuta astazi.
In tabelul care urmeaza, se pot vedea nutrientii continut intr-un ou proaspat de gaina considerat de 50 de grame. Se observa ca “banalul” ou de gaina este “inzestrat” cu peste 30 de macro si micro nutrienti. Si exista baze de date care contin si mai multe informatii. Dar sa ne oprim la acestea. Imaginati-va un meniu variat asa cum trebuie sa fie, si care poate contine pe langa alimente in stare naturala, ciorbe, supe, salate, mancaruri gatite, prajituri, etc, si care pot ingloba cateva zeci de alimente, fiecare caracrerizat ca si oul de cca 30 informatii cantitative.
Se aduna peste 1000 de date numerice, care trebuiesc luate in consideratie, prelucrate si comparate cu necesarul recomandat de nutrienti stabilit pe baza calculelor personalizate si a standardelor de nutritie adoptate. Aceasta operatie depaseste cu mult posibilitatile manuale sau mentale de analiza si este evident dece se ramane la “dietele traditionale”., empirice, bazate pe experienta, etc, cu consecintele respective: meniuri nepersonalizate,
dezechilibrate, in cel mai bun caz, ineficiente si in cel mai rau caz, periculoase pentru organism, fapt rezultat si din analiza dietei de larga circulatie, prezentata in episodul anterior.
Este la fel de evident ca problema nu se poate rezolva decat cu ajutorul calculatorului si a unui program de calcul (soft) adecvat si care ……nu prea se gaseste pe toate drumurile. Folosim un astfel de soft si am amintit de el si in episodul VII. Este in limba romana, si l-am utilizat cu succes la diferite analize de nutritie mai speciale. Acum poate fi utilizat si pentru optimizarea dietei Dvs. Nu va speriati, manipularea lui nu este treaba Dvs ci a medicului nutritionist si a analistului de dieta.
Ce ai de facut practic…. in episodul urmator si ultimul.
George Vasiliu, Alin Popescu
4 Comments
Eu am inceput de pe la episodul 2 sa fiu mai atent cu ce mananac, am adaugat si 1 ora de miscare (tenis de camp, tenis de masa, volei etc.) si am dat jos in in 2 luni si ceva 5 kilograme. De la 98 la 93 kg. O sa continui si sper ca in primavara anului 2010 sa ajung la 81 de kilograme: IMC ideal adica 😉 Multumesc pentru ajutor !
Cu drag!
cum pot beneficia de retete personalizate.as prefera dak se poate sa beneficiez de ele prin intermediul internetului.astept raspuns va multumesc