Organismul uman are necesitatile lui bine definite din punctul de vedere al alimentatiei. De multe ori insa uitam ca in afara de protide, glucide si lipide, apa este principala sursa a vietii, elementul esential in mentinerea echilibrului organismului.
Rolurile apei
Desi nu are rol energetic, apa este mai necesara decat oricare alt aliment datorita interventiei sale asupra tuturor proceselor vitale. Concret, in organism apa indeplineste urmatoarele patru mari roluri:
Vehiculeaza prin lichidele circulante (sange, limfa) oxigenul si toate elementele nutritive si in acelasi timp elimina produsii rezultati din digestie si metabolism;
Are rol plastic fiind unul din componentele principale ale intregului organism; astfel apa intra in mod direct in procesul de crestere a organismului, formarea celulelor fiind direct dependenta de prezenta apei;
Intervine in reglarea termica in mod decisiv mentinand o temperatura constanta a corpului prin evaporarea sa provoacand eliminarea excesului de caldura;
Exista o gama larga de procese chimice din organism imposibil de desfasurat fara prezenta apei.
In organism cantitatea de apa e invers proportionala cu varsta. Astfel la embrion apa reprezinta peste 90%, la copilul mic in jur de 80%, la copilul de varsta scolara 70% iar la adult 60 – 65% din greutatea corporala.
Nevoile hidrice ale organismului uman
Un lucru extrem de important pentru mentinerea functionarii normale a organismului il constituie cunoasterea nevoilor zilnice de apa. Astfel la sugari nevoile zilnice sunt de 150-200 ml/Kilocorp/zi, la copilul de 1 an de 130ml/kilocorp/zi, scazand apoi treptat spre 100 de ml/kilocorp/zi spre varsta de 3 ani si spre 40ml/kilocorp/zi la 14-15 ani. La adult necesarul de lichide zilnice variaza in functie de sex, varsta, activitate fizica, temperatura mediului extern, fiind in medie intre 2-4l/zi. Astfel la o munca fizica extrem de solicitanta (cosas, tapinar, miner) desfasurata la o temperatura ridicata (36-38 grade Celsius) nevoile hidrice ale organismului pot depasi chiar 5l/zi.
Oricum lipsa de apa este mult mai rapid resimtita decat lipsa de hrana, astfel ca, daca omul poate rezista fiind lipsit complet de alimente pana la 40 de zile, lipsa de apa duce la deces in 7-8 zile.
De unde provine apa?
Apa din organism provine din doua mari surse:
Ingestia (apa exogena) ca apa de baut sau introdusa o data cu diverse alimente de origine animala sau vegetala;
Apa endogena sau apa metabolica este cea care rezulta din oxidarile din organism; aceasta apa este in medie de doar 200-400 ml/zi.
Deci extrem de importanta ramane ingestia de apa, prin “apa” intelegand de fapt lichidele pe care le consumam zilnic. E bine de tinut cont ca de exemplu un litru de bautura racoritoare carbogazoasa are in medie 440 kcal, ca sucurile naturale, compoturile, nectarul de fructe contin o cantitate extrem de importanta de glucide astfel incat ele intra atat in balanta hidrica cat si in balanta calorica si nutritionala.
Din fericire organismul uman are receptori care sesizeaza extrem de rapid nevoia de apa declansand senzatia de sete.
Ca o concluzie se poate spune ca apa este un element indispensabil vietii, trebuie consumata intre 2-4l/zi in functie de diversi factori. Fara apa nu putem rezista mai mult de o saptamana.
6 Comments
Ma confrunt de cateva saptamani cu caderea parului si matreata excesiva.Din cate am citit pe forumuri, e produsa de o ciuperca fata de care nu am imunitate, deci e o problema serioasa.
Ce as putea face sa combat aceasta ciuperca? Ma intereseaza regim alimentar, medicamentatie- suplimente nutritive daca este cazul- sampoane sau alifii cu aplicare locala.
Va multumesc foarte mult si astept cu nerabdare un raspuns, macar un sfat… imi dau seama ca nu sunteti si dermatolog dar poate imi recomandati cate ceva pana vad o dermatoloaga.
Va multumesc
Intrebarile mea sunt – ce ai facut pana in acest moment (ca tratament, evident) si daca te-ai confruntat cu aceesta problema si in trecut (nu doar in aceste cateva ultime saptamani)?
Apa este fooooarte importanta! In cazul meu, a fost nevoie sa lesin aproape de doua ori ca sa inteleg acest lucru. Acum pur si simplu nu inteleg cum poate sa functioneze organismul celor care beau o cana cu apa pe zi.
Corect! De aceea greva foamei poate dura pana la sase saptamani si a setei doar una!
Bun gasit!
Felicitari pentru perseverenta dumneavoastra in promovarea unei vieti frumoase si sanatoase!
Am o rugaminte privitoare la APA : daca aveti timp si daca v-ar interesa sa studiati putin datele stiintifice de pe saitul: http://www.phisciences.com referitoare la MegaHydrate !
Aceste pastile au ioni negativi de H care odata dizolvate in apa scad tensiunea superficiala a acesteia si astfel apa penetreaza mult mai usor membrana celulei hidratind-o.
Este posibil sa beau apa suficienta cantitativ dar din cauza Tensiunii superficiale aceasta apa sa NU ajunga in interiorul celulei si astfel apare deshidratarea la acest nivel si bolile aferente.
Din cite am observat eu – nu cunosc limba engleza – daca dati click pe butonul de sus al saitului: About dr.Patrick Flanagan si din interiorul acestei pagini mergeti mai departe pe linkul: „Click here to see Life Magazine Article about dr. Flanagan ” se pare ca acest dr. Flanagan a inventat acest medicament in urma comunicarii, discutiei, colaborarii cu
dr.de origine romana Henri Coanda .
Poate dumnevoastra – cunoscind engleza veti afla mai multe. Si inca un sait pe care l-am gasit intimplator si de la care am ajuns la cel american : http://www.apahunza.de.vu
Va doresc sa reusiti in tot ce faceti!
Multumesc pentru informatii! Multumesc de asemenea pentru urari!